Rygning

Diabetes og rygning

Diabetes og rygning

Der er rigtigt mange og gode grunde til at stoppe med at ryge for alle rygere, men der er endnu flere for dig, der har diabetes.

Rygning øger risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne – endda betydeligt. Når man hertil lægger, at diabetes i sig selv øger risikoen for blodpropper, åreforkalkningssygdomme og nyresygdom, så tegner der sig en meget uheldig kombination.

Rygning øger risikoen for hjerte – og kredsløbssygdomme med forsnævringer og fedtaflejringer i blodbanen.Rygning kan give forsnævringer og fedtaflejringer i blodbanen.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at:

  • rygning er årsagen til 24 % af alle dødsfald i Danmark
  • hver anden ryger dør af sin rygning
  • rygere i gennemsnit dør 8-10 år tidligere end personer, der aldrig har røget
  • rygere på trods af et kortere liv må forvente flere leveår med langvarig belastende sygdom end personer, der aldrig har røget
     

Rygestop

Et rygestop har en gavnlig effekt på dit helbred både på kort og langt sigt. Der er flere metoder til rygestop, men det vigtigste er, at du reelt ønsker at stoppe og har viljen til at efterleve dit ønske.

En kombination af motivation, nikotintyggegummi, nikotinplaster eller afvænningsmedicin giver oftere succes end ønske og vilje alene. Din læge eller kommunens sundhedscoach kan rådgive dig i at planlægge dit rygestop.