Vil du være røgfri?

Vil du være røgfri?

Vil du være røgfri?

Hvis du kan svare ja til det, så kan vi hjælpe dig på vej. Læs her om, hvordan du får hjælp til at stoppe:

Rygestopkursus
Rådgivning til dig, der er gravid eller lige har født, og til din partner
Rådgivning til unge
Individuelt rygestopforløb

I 2017-2019 har du mulighed for at få tilskud til rygestopmedicin og nikotinerstatning på op til 1.200 kr., når du deltager i et rygestopforløb og er borger i Esbjerg Kommune.

Chancen for at blive røgfri er op til ti gange større, hvis du både får rådgivning og rygestopmedicin.

Rygestopkursus

Vi tilbyder rygestopkurser til rygere i Esbjerg Kommune.

Et rygestopkursus giver dig:

 • hjælp og støtte til at forberede dit rygestop bedst muligt
 • hjælp til at bryde dine rygevaner
 • vejledning om sundhedsmæssige fordele, håndtering af din vægt under dit rygestop, nikotinafhængighed, kuliltemåling mv.
 • støtte fra rygestoprådgiver
 • idéer og tips til at holde tankerne væk fra tobakken og til at tackle rygetrangen, når den opstår.
   

Sådan foregår det

Et rygestopkursus består af seks mødegange på hver 1,5-2 timer, hvor du sammen med andre rygere mødes med en rygestoprådgiver. De to første gange forbereder du rygestoppet og bliver klædt på til at møde de udfordringer, der venter. På resten af møderne får du hjælp til at fastholde dit rygestop.

Rygestopkurserne foregår i grupper på ca. 12 personer. På kurset kan I få nytte af hinandens erfaringer, støtte og viden om at være i gang med et rygestop. Med gruppen og rygestoprådgiveren i ryggen ved du, at du ikke er alene i kampen, men kæmper sammen med andre for at blive røgfri.

Rygestopkurserne foregår i Esbjerg, Ribe og Bramming, og det er gratis at deltage.

Vi tilbyder også at holde rygestopkurser på virksomheder i Esbjerg Kommune. Kurset kan foregå i kommunens lokaler i Esbjerg, Ribe eller Bramming, eller virksomheden kan stille et egnet lokale til rådighed.

Rådgivning til dig, der er gravid eller lige har født, og til din partner

Når du venter dig eller har et lille nyfødt barn, er det utroligt vigtigt at overveje at stoppe med at ryge. Rygningen har nemlig ikke længere kun betydning for dig selv, men også for barnet.

Sådan påvirker rygning dit barn

Små børn er letpåvirkelige af tobaksrøg.

I graviditeten er der en øget risiko for:

 • spontan abort
 • fosterdød
 • for tidlig fødsel
 • lavere fødselsvægt hos barnet pga. kronisk iltmangel inde i livmoderen, så barnet ikke får al den næring og energi, som det har behov for
   

Efter fødslen vil der være:

 • en betydelig større risiko for vuggedød det første leveår
 • øget tendens til, at barnet udvikler en luftvejssygdom
   

Det har også en betydning for barnet, hvis faren ryger. Det gælder både under og efter graviditeten. Specielt er risikoen for tidlig fødsel øget, hvis moren er udsat for passiv røg.

Tal med en rygestoprådgiver

Derfor har vi et specielt tilbud til dig, der er gravid eller lige har født, og til din partner. Hvis både du og din partner ryger, og I begge ønsker rygestop, vil I kunne vælge, om I ønsker fælles eller separate samtaler med en rygestoprådgiver. I kan også deltage i et gruppeforløb på de almindelige hold. Herudover er der mulighed for, at rygestoprådgiveren kommer hjem til jer.

Et individuelt rygestopforløb strækker sig typisk over 4-5 individuelle samtaler. Første gang varer ca. 60 min. og derefter 20-30 min. pr. gang. Rygestoprådgiveren tager udgangspunkt i, hvad der motiverer dig til at stoppe med at ryge, og hvordan du bevarer motivationen. Tid og sted aftaler du med rygestoprådgiveren.

Rådgivning til unge

I Esbjerg Kommune tilbyder vi dig hjælp til dit rygestop - enten sammen med andre unge eller individuelt. I rådgivningen vil vi tale om nogle af de udfordringer, der kan være ved at stoppe med at ryge, f.eks.:

 • Hvad kan blive svært ved at stoppe?
 • Afhængighed af rygning
 • Omgivelsernes betydning for dit stop
 • Hvad kan du gøre, når du får rygetrang?
 • Hvad med vægten, når du stopper?
   

Som ung har du ofte andre behov for hjælp, når du skal stoppe med at ryge, end andre rygere. Derfor har vi uddannet en af vores rygestoprådgiver som ungdomsrådgiver. Hun kan hjælpe dig, som er ung, og ønsker at stoppe med at ryge.

Tid, sted og antal gange for samtalerne tilrettelægges sammen med dig. Der er også mulighed for, at dele af rådgivningen sker online.
Det tager maks. en halv time hver gang.

Ring til os, og hør nærmere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Individuelt rygestopforløb

Du får rygestoprådgivning af en af kommunens sundhedscoaches, der er uddannet rygestoprådgiver. Rådgivningen vil foregå via samtaler og tager udgangspunkt i, hvad der motiverer netop dig til at stoppe med at ryge, og hvordan du bevarer motivationen.

Datoen for, hvornår du vil stoppe med at ryge, aftales typisk efter første eller anden mødegang, og du behøver derfor ikke stoppe med at ryge ved forløbets start. Sommetider laver vi en aftale om gradvis nedtrapning.

Rygestoprådgivningen vil bestå af 3 - 6 samtaler og kan aftales efter, hvornår det passer dig. De sidste par samtaler kan evt. klares over telefonen.