Er dine lunger i fin form?

Er dine lunger i fin form?

Er dine lunger i fin form?

KOL - også kaldet rygerlunger – er et stigende problem i Danmark. Op mod 400.000 danskere skønnes at have KOL - mange uden at vide det.

Derfor tilbyder Esbjerg Kommune, at du kan få målt din lungefunktion, så du kan få tjekket, om dine lunger er i fin form.

Bør jeg have tjekket mine lunger?
Hvad gør jeg, hvis jeg har KOL?
Hvad er KOL?

Bør jeg have tjekket mine lunger?

Er du ryger eller eksryger, er du i risiko for at have KOL. Mellem 35 og 50 % af alle rygere udvikler nemlig KOL i løbet af deres liv.

Du kan kontakte os for at finde ud af, om du har KOL, hvis du er over 35 år og ryger eller eksryger, og du har mindst ét af disse symptomer:

  • Hoste
  • Åndenød
  • Hvæsende vejrtrækning
  • Opspyt
  • Tendens til lungebetændelse
     

Hvad gør jeg, hvis jeg har KOL?

Du kan ikke genvinde din tabte lungefunktion, men der er stadig store gevinster ved, at KOL bliver opdaget i et tidligt stadie. Hvis KOL opdages tidligt, kan forværring af sygdommen stoppes.

Hvis du ryger, skal du stoppe med at ryge. Det er den eneste måde at stoppe udviklingen af KOL på. Vi kan tilbyde dig plads på et af vores rygestopkurser.

Herudover kan din læge hjælpe dig med at finde ud af, om du vil have gavn af medicin, og henvise dig til vores kurser i at lære at leve med KOL, hvis du har brug for det.

Hvad er KOL?

KOL er en stigende, varig nedsættelse af lungefunktionen, som medfører vejrtrækningsproblemer. Symptomerne udvikler sig langsomt, og mange vænner sig derfor til dem og er ikke bevidste om, at de har sygdommen.

De mest almindelige symptomer på KOL er åndenød, hoste og tendens til lungebetændelse. Mange bliver først generet af sygdommen, når halvdelen af lungekapaciteten er væk, og sygdommen dermed er fremskreden, og mulighederne for at behandle er begrænsede.

KOL har store konsekvenser for din livskvalitet. Det er derfor vigtigt, at diagnosen bliver stillet tidligt, så udviklingen af sygdommen kan blive standset. Du vil dermed kunne få et langt bedre liv, selvom du har KOL.

Du kan læse mere om KOL ved at følge linkene til højre på siden.